Even een zwart vlekje wegwerken

Op een dag kwam een professor het lokaal binnen en vroeg zijn studenten zich klaar te maken voor een onverwacht tentamen. Zoals gebruikelijk deelde hij de tentamens uit met de tekstzijde van het papier naar beneden. Toen alles was uitgedeeld, vroeg hij aan de studenten om het papier om te draaien. Tot ieders verbazing waren er geen vragen, maar stond er alleen een kleine zwarte vlek in het midden van het papier.

De professor zag hoe verbaasd iedereen reageerde en vroeg zijn studenten het volgende te doen: “Schrijf op wat je allemaal ziet.” De studenten waren een beetje in de war, maar begonnen toch aan hun onduidelijke opdracht. Aan het einde van de les nam de professor alle tentamens in en begon de antwoorden hardop voor te lezen. Alle studenten, zonder uitzondering, verklaarden de zwarte vlek en probeerden zijn plek in het midden van het papier toe te lichten.

Nadat hij alles had voorgelezen viel de klas stil en begon de professor met de uitleg: “Ik geef hier geen cijfer voor, maar ik wil alleen dat jullie ergens over gaan nadenken. Niemand schreef over het witte deel van het papier. Iedereen concentreerde zich op de zwarte vlek. In ons leven gebeurt hetzelfde. We blijven ons maar richten op die ene zwarte vlek: gezondheidsproblemen die ons zorgen baren, een gebrek aan geld, de gecompliceerde relatie met een familielid, een vriend die je teleurstelt, die lage rugklachten en pijnlijke schouder. De zwarte vlekken zijn eigenlijk heel klein als we deze vergelijken met de rest van ons leven, maar zij houden ons wel continu bezig.”

Moraal: Richt je blik ook eens op iets anders dan de zwarte vlekken in je leven. Geniet van de dingen die wél goed gaan en wél fijn zijn. Die zijn er namelijk altijd ook. We krijgen genoeg redenen om het leven te vieren en te genieten van de wonderen die iedere dag gebeuren.’

Het kunnen genieten van positieve ervaringen in je leven draagt bij aan je geluksgevoel. Echt genieten maakt je gelukkig en ontspannen. Wacht niet met genieten tot later, want als later eerder komt ben je te laat!

We raken soms zo verstrikt in onze dagelijkse bezigheden, dat we helemaal vergeten hoe mooi en wonderbaarlijk ons leven eigenlijk is. We raken in een sleur en zijn zo druk bezig met het blussen van brandjes dat we vergeten te genieten. We missen de mooie gebeurtenissen om ons heen. Geniet vandaag en herhaal dat morgen.

Wanneer je even een moment neemt om te ademen en gewoon te kijken wat er om je heen gebeurt, zie je hoe overweldigend mooi de wereld is. Ja toch, ge-niet dan!

Waar geniet jij van? Wat zijn jouw kleine geluksmomenten? Maak eens een lijstje voor jezelf van dit soort kleine momentjes. Je bent daardoor extra alert wanneer zo’n geluksmoment zich voordoet.

Het zit zo:

Iedere negatieve emotie die je ervaart, vraagt om 3... positieve emoties om die ene negatieve te neutraliseren. Onze hersenen geven dus een veel krachtigere reactie op negatieve ervaringen dan even sterke positieve ervaringen. Zo houden we onbewust een emotionele bankrekening bij waarop negatieve en positieve daden en boodschappen verzameld worden. En voor je het door hebt staat de balans door het zwarte vlek denken lange tijd zwaar in het rood. En hoe je dat ervaart, hangt natuurlijk weer af van jouw manier van denken. Ben je een zwarte vlek of een wit-vel denker? Het blijkt dat mensen met meer positieve emoties (de wit-vel denkers) meer veerkracht hebben om tegenslagen en problemen te overwinnen. Ze kunnen dus makkelijker omgaan met een negatieve emotionele bankrekening.

Elk blok steen houdt een schitterend beeld verborgen, het is de taak van de beeldhouwer om dat te laten zien!