Wie pippi machen

twee maal drie is vier
wiede wiede wie en twee is negen
richt de wereld in wiede wiede naar mijn eigen zin

hai Pippi Langkous
chalahee chalahee chala hopsasa
hai Pippi Langkous die doet haar eigen zin

Goh, wat was dat een toffe televisie serie. Deze werd op de Nederlandse televisie vanaf 1971 uitgezonden. Op woensdagmiddag eerst een half uur wachten met het testbeeld (jeugd: huh?! Waar heeft ie het over?) en dan kwam ze "er op", mijn heldin.

Pippi Langkous is het sterkste meisje van de hele wereld en doet haar eigen zin. Als kind wilde ik dat ook. Ik zong uren aan een stuk dit liedje. Wat was zij in mijn jeugd een belangrijk voorbeeld. Ik wilde ook een sterk mannetje zijn, die geheel zijn eigen ding deed. Brutaal en stout. Maar ook slim en vol zelfvertrouwen.

Pippi’s wijze lessen van toen gelden in mijn ogen nog altijd. Ze blijft al die jaren een voorbeeld voor veel mensen: met plezier en vol zelfvertrouwen in het leven staan. En een, zeg maar, lichter leven leiden.
Hoe zou het voor jou zijn als je op alle uitdagingen zou reageren met: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

Pippi heeft 3 belangrijke levenslessen voor ons:

  1. Vergroot je zelfvertrouwen
    Wat kan er allemaal fout gaan als ik dat probeer? Welke risico’s zijn er allemaal waar ik rekening mee moet houden? Het antwoord op dit soort vragen is meestal dat je dichtklapt. Dat heet ook wel faalangst en dat kan je aardig blokkeren in je zelfvertrouwen. Maar stel dat we Pippi’s mantra omarmen. Ik heb het nog nooit gedaan …. dus ik denk dat ik het wel kan. Dan gaat er een wereld voor je open. Waren wij maar zo barstensvol zelfvertrouwen! We leren echter al vrij jong om aannames te doen. ‘Als ik deze spreekbeurt houd en iets fout zeg, dan gaan ze vast lachen’. Het bedenken van scenario’s waarin dingen fout gaan, zorgt voor onnodige angst voor iets wat nog niet gebeurd is en waarschijnlijk helemaal niet gaat gebeuren. Stel dat ik het niet kan, wat als ik faal, etc. Hoe fijn zou het zijn om geen angst meer te voelen om nieuwe dingen te proberen, of beter, te gaan doen?!

  2. Denk in oplossingen
    Je zegt tegen jezelf dat sommige dingen niet kunnen, omdat er geen oplossingen voor zijn. De ruimte voor creativiteit is weg en je zit op slot. Terwijl er altijd een oplossing is voor bijna elk probleem! Maar je moet wel open staan voor nieuwe onverwachte dingen en durven ontdekken. Betrap jij jezelf er ook vaak op dat je beren op de weg ziet? Er is weinig dodelijker voor je creativiteit dan eerst te bedenken waarom iets onmogelijk is. Probeer in je leven een aantal regels van creatief denken uit: Nooit ‘ja maar’ antwoorden, maar ‘ja en’ zeggen. Zo borduur je voort op een idee zonder dat je eerst de onmogelijkheden belicht. Dat vergroot de kans op onverwachte en verrassende ideeën. Als Pippi een probleem heeft lost ze dit vaak creatief op. Schrobben met borstels onder haar voeten. Spaghetti moeilijk eetbaar? Gewoon knippen met een schaar. Als ze eenzaam is schrijft ze gewoon een brief naar haarzelf.

  3. Durf keuzes te maken
    Als je zelf geen keuzes maakt, dan doet een ander dat voor jou. Dat komt deels ook omdat we rekening houden met anderen. Er is niks mis mee om rekening te houden met anderen. Maar dat mag niet ten koste gaan van jou. Pippi maakt het niet uit wat anderen over haar denken. Zij is onafhankelijk en toch kinderlijk. Ze gaat niet over de gebaande paden, maar trekt haar eigen plan. Zonder mensen te kwetsen, stelt ze regels aan de kaak.

Nu je er toch bent, kun je er net zo goed zijn!