Wet van de vuilniswagen

Vijf weken geleden pakten Diana en ik in Amerika een taxi en vertrokken naar de luchthaven van New York. De opvallend goed geluimde en vrolijke taxi-chauffeur reed in zijn Yellow Cab keurig netjes op de rechter rijstrook toen er plotseling een auto uit een parkeerplaats de weg op schoot. De taxi-chauffeur ging vol in de remmen, slipte en miste de andere auto op een paar centimeter na.

De chauffeur van de andere auto schudde woest met zijn hoofd, stak zijn middelvinger op en begon ordinair op zijn plat Amerikaans te schreeuwen naar ons. "Onze" taxi-chauffeur lachte en zwaaide naar de man. En echt waar, dat deed hij oprecht vriendelijk. Zo oprecht dat ik vroeg: ‘Waarom doe je dat? Deze man rijdt ons bijna het ziekenhuis in.’

‘Tja,’ zei de taxi-chauffeur, ‘dat is wat ik noem de wet van de vuilniswagen.’ Hij legde uit dat mensen regelmatig vuilniswagens zijn. Ze lopen rond met vuilnis, zoals bijvoorbeeld: frustratie, boosheid, stress en teleurstelling. Als hun vuilnis zich opstapelt, moeten ze een plek vinden om het te dumpen. "Soms dumpen ze het op mij..."

Negatief gedrag roept eenzelfde reactie bij jezelf op, waardoor je jezelf nog negatiever gaat gedragen. Er ontstaat zo een negatieve cirkel van woede, vijandigheid en wraakzucht. Als andere mensen je willen kleineren wil je er tegen in gaan, maar daarmee wordt je je emotie, je wordt je woede, je wordt verdriet, je wordt jaloezie....Je neemt het als het ware aan van de ander. Mensen reageren sterk op invloeden van buitenaf. Leer omgaan met emotie en leer de emotie van een ander niet te accepteren.

De televisie aanzetten tot geweld

Vier weken na de aanslagen in Parijs, die plaatsvonden in de avond van 13 november 2015, werd bekend gemaakt dat het gebruik van antidepressiva in Nederland met 32 % was toegenomen... Lees geen krant; er staan maar twee dingen in. Namelijk: 1 hoe slecht het op dit moment gaat en 2 dat het morgen nog slechter gaat.

Door te winnen leer je de ander te verliezen

Gedurende je volwassen leven zijn er zo'n 20% van de mensen die jou "maar niks vinden". Als je energie zou gaan steken in die 20%, dat ze je aardig gaan vinden, zijn er na die inspanningen weer 20% anderen die jou niks vinden! Jij bent tenminste normaal raar! Stop energie in de 80% mensen die jou energie geven, niet in de ventieltrekkers, de energievampiers, de droeftoeters en de sfeersponzen.

Je bent jezelf als geen ander

Vat negatief gedrag van een ander niet persoonlijk op. Glimlach, zwaai, wens ze het allerbeste en ga vrolijk verder. Neem hun vuilnis niet aan. Hiermee neem je hun vuilnis ook niet mee naar andere mensen in je omgeving, je gezin, thuis of op straat. Zo houden we de straat een beetje schoon.

Of zoals ik het altijd stel: als iemand je iets wil geven en je neemt het niet aan, van wie is die gift dan?!

Je hoeft de gift (de emotie) niet aan te nemen! Neem het alleen aan als jij dat wilt!