Vitamine Zee

Niks moet, niksen mag!

Vakantie! Heel wat van mijn patiënten vertellen mij tijdens de behandeling dat ze echt toe zijn aan hun vakantie. En van de meesten die op vakantie waren hoor ik dat ze de eerste dagen moe waren en hoofdpijn hadden. Eigenlijk is dit niet hoe het hoort te zijn! Je dient uitgerust en vol energie op vakantie te gaan om er op die manier maximaal van te kunnen genieten.

Mijn blog gaat ook een paar weken op vakantie en wil met onderstaand verhaal nog maar eens duidelijk maken op wat voor manier je vol energie en vitaliteit de vakantie tegemoet kunt gaan.

Zo energie je maar weer!

Een Westerse zakenman zit aan het strand in een Braziliaans dorpje. Hij ziet een vissersbootje uitvaren en twee uur later terugkeren met een paar grote vissen. De visser vlijt zich tegen een palmboom en ontspant onder zijn sombrero.
De zakenman vraagt verbaasd: “Waarom blijf je niet langer op zee en vang je niet nog meer vissen?”
“Dit is genoeg voor mijn familie”, lacht de visser.
De zakenman ruikt een kans: “Ik kan je helpen succesvol te worden. Vanaf nu ga je tien uur de zee op en meer vis vangen. Dan spaar je geld en bouw je een grotere boot. Dan vang je nog meer en koop je een vloot. Het bedrijf groeit. Dan verhuis je van dit dorp naar Sao Paulo en open je een kantoor. Op het juiste moment ga je naar de beurs. Binnen vijftien jaar ben je een vermogend man.”
“En wat dan?” vraagt de visser.
“Daarna ga je lekker met pensioen. Je koopt je huis aan zee. Elke ochtend sta je fris vroeg op, ga je de zee op en vang je een paar mooie vissen. Dan ga je naar huis, speel je met je kinderen en breng je ze naar school. In de middag deel je je hangmat met je lieve vrouw. Als de avond valt, eten jullie met vrienden, jullie spelen gitaar, zingen en dansen samen de nacht in.”
De visser lacht: “Maar señor, dat is toch wat ik elke dag doe?”. Hij trekt zijn hoed dieper over de ogen, al wat de zakenman nog ziet, is een tevreden glimlach.

In dit verhaal spoort een Westerse zakenman een Braziliaanse visser aan om meer te gaan vissen, zodat hij meer winst maakt, geld heeft voor meer vissersboten en uiteindelijk miljoenen verdient. Als de visser hem vraagt wat hij dan met dat geld en kapitaal moet, antwoordt de zakenman dat hij zo uiteindelijk de tijd heeft om de hele dag te vissen. De moraal van het verhaal? De zakenman nam een lange omweg naar wat de visser allang deed: doen wat hij leuk vindt. Dát is de basis van geluk. En zo ga je dan ook op vakantie.

Een eenvoudig klassiek verhaal dat je aan het denken zet en je stil laat staan bij het feit dat het zo belangrijk is te genieten van kleine, dagelijkse dingen in het leven. Het verhaal gaat over het waarderen van het leven dat je al hebt, in plaats van altijd maar mee te doen aan de ratrace om meer. En dat is nou juist iets dat wij mensen wel eens vergeten in ons drukke bestaan. Genieten van de kleine dingen in het nu.

Geniet ze vast en na mijn vakantie ik jullie weer!

"brain out of order till the end of augustus"