Train je anders denkspier

Op een mooie lentedag in mei meldde zich een kleine vrouwelijke patiënt (helemaal) uit Maastricht bij mij met liesklachten aan beide kanten. Lopen was al zeer pijnlijk en bijna niet te doen. Ze vertelde me dat ik haar laatste hoop was. Ze had al jaren last van haar beide liezen en was overal geweest voor deze klachten. Fysiotherapeut, manueeltherapeut, osteopaat, podoloog, psycholoog en nog wat andere hulpverleners...echt overal maar niets hielp. Van een vriendinnetje hoorde ze van mijn bestaan. Na nog wat specifiekere vragen van mijn kant vroeg ik haar op mijn behandelbank plaats te nemen voor verder onderzoek. Ze beklom de tafel en ging zitten. Ik had het euvel al snel gevonden en begon aan de behandeling. Na 10 minuten vroeg ik haar weer van de behandeltafel af te klimmen en te vertellen hoe het lopen nu ging. Ze liep eerst wat voorzichtig rond de bank, begon wat sneller te gaan, begon te springen, eerst nog op 2 benen daarna op 1 been. Ze keek me even verheugd als verbaast aan en stamelde: " Maar Wimpie, ik voel helemaal niks meer!! Echt niks! Wat heb je in godsnaam gedaan?! Je bent een held! Jaren heb ik al last, verging vaak van de pijn, ik ben echt overal geweest: fysiotherapie, manueeltherapie, osteopathie, podologie, psycholoog...echt niets hielp! En jij wroet 10 minuten onder mijn rok en ik ben helemaal van mijn liesklachten af!!! Wat heb je gedaan?!" Nuchter antwoordde ik: "ik heb een stukje van uw laarzen afgeknipt".

Wanneer je een probleem steeds op dezelfde manier benadert, krijg je elke keer ook dezelfde oplossing. Iedereen heeft dit weleens meegemaakt en de woorden gehoord: ‘Zo hebben we het altijd gedaan, dus zo doen we het nu ook’. Het vasthouden aan bekende structuren en denkpatronen is bij bedrijven en mensen vaak een rem op de eigen ontwikkeling. Angst voor verandering kan ook een rol spelen en zo blijven kansen liggen’’.

Je kunt leren om anders te denken door je hersens te trainen. Het lijkt lastig, maar het is een kwestie van oefenen. We kunnen onze denkspieren net zo trainen als andere spieren. Onderzoek wat je gewoonte is en doorbreek die eens. Kies een andere weg naar je werk, ga eens aan de andere kant van het bed liggen, veeg je billen eens af met je andere hand, poets je tanden eens met je andere hand of stap in de trein in plaats van in de auto. In het begin kost het je extra tijd en moeite, want je doet iets waar je nog geen ervaring mee hebt en dat vraagt om "anders denken". Op den duur zal het je echter veel opleveren. Je hersenen worden leniger omdat ze uit hun patroon moeten. Creativiteit ligt op de loer. Oefening baart kunst. Je zult merken dat je flexibeler wordt in je denken. En dat "anders-om-denken" je steeds makkelijker af zal gaan.

Ik moet alles van twee kanten bekijken, dus ik draai me nog maar een keer om.

Nieuwe situaties beoordelen we in het algemeen razendsnel. Ook hier grijpen we razendsnel terug op eerdere ervaringen. Echter door dat te doen krijgen we vaak niet alle mogelijkheden en kansen die een nieuwe situatie biedt in beeld. Probeer daarom met een open blik naar een nieuwe situatie of voorstel te kijken. Verken alle voor- en nadelen. Stel vragen, luister naar wat iemand met het voorstel wil en bedenk pas daarna hoe je wilt reageren.

Als je kunt kiezen tussen verschillende opties, daag jezelf dan eens uit en kies voor het onbekende. Verlaat de veilige haven en wees nieuwsgierig naar wat het nieuwe je oplevert. Vertrouw op je intuïtie en dat je je kunt redden in elke situatie. Zeker, het kan tegenvallen, maar durf fouten te maken en leer daarvan. Het zal je een fantastische nieuwe ervaring opleveren. Wimmie waagt, Wimmie wint.

Dus: begin vandaag nog met hersengym en zeg eens ja tegen nee!