Tegen (de) slag

Ik zeg altijd: er heerst geen beter overwicht, dan te beginnen met een goed gedicht:

"Een berg op je pad voelt soms zo donker als de nacht,
en dan lijkt het ook maar niet beter te gaan,
toch schuilt in jou juist een enorme kracht,
om sterk en gelukkig in het leven te kunnen staan."

Snif.....Snellie.....zo mooi.

Ik gebruik top-sport hier even als metafoor voor ons eigen leven: er zijn onderzoekers die beweren dat tegenslagen noodzakelijk zijn om de absolute top te halen. Zij kwamen tot deze conclusie nadat ze gouden medaillewinnaars vroegen wat er aan heeft bijgedragen dat ze uiteindelijk de beste van de wereld zijn geworden. Hierop gaven de sporters aan dat tegenslagen hen dusdanig gevormd hebben, dat ze daardoor uiteindelijk de absolute top hebben kunnen bereiken.

De conclusie van deze onderzoekers vind ik echter te kort door de bocht. Sporters die de absolute top niet halen krijgen ook te maken met tegenslagen en toch halen ze de top niet. Als tegenslagen op zichzelf niet het verschil maken, wat dan wel? De toppers geven niet voor niks aan dat tegenslagen hebben bijgedragen aan hun uiteindelijke succes.

Het grote onderscheid zit hem in hoe een sporter met deze tegenslagen omgaat. Het is echter belangrijk om te weten dat die tegenslagen een topsporter geregeld wel degelijk de das omdoen. Het is niet iedereen van nature gegeven een heftige gebeurtenis zo te verwerken dat het uiteindelijk zelfs kan bijdragen aan een betere prestatie, maar het is wel de natuur die ons test met tegenslagen om te kunnen gaan:

Zie tegenslagen in je leven als testen van moeder natuur.

Natuur kent eigenlijk maar 2 taken en dat zijn: selecteren en groeien. Dat is wat de natuur doet. Vaak wordt het vertaald als selectie van de sterksten maar dat is niet waar. Het betekent dat je past, je kunt aanpassen en competent bent.

De natuur selecteert dus de meest competente, de meest weerbare; degene die zich het best aanpassen.

Dat doet de natuur onder andere met bergen. Alleen de meest competente kunnen zo'n berg beklimmen en als ze boven zijn genieten van het prachtige uitzicht. De meest goed-fysieken en met de juiste mindset uitgerusten krijgen de mooiste "views" te zien.

Je kunt dit rechtstreeks vertalen naar je eigen leven!

De bergen die je tegenkomt kunnen zijn: die belasting aanslag, je irritante baas, die zware training, die blessure, dat familie probleem, een sterfgeval van een dierbare, je gezondheid, een scheiding. Je krijgt nou eenmaal verschillende bergen gepresenteerd in je leven. Hoge berg, lage berg. Soms zelfs, met een beetje geluk, een Snellenberg ;).

De natuur selecteert of jij deze berg aankan, kan bedwingen, kan overleven. Naar boven stijgt of terug afzakt naar het dal. Of jij boven van dat geweldige uitzicht mag genieten.

Des te beter jij bergen beklimt, zeg maar: hoe meer je traint, hoe gezonder en sterker je lichaam is, hoe beter je mindset is. Op des te mooiere plekjes je gaat komen. Hoe meer en beter je bergen kunt verslaan.

Doorsta de testen van moeder natuur!

De natuur vraagt eigenlijk:"hey! verdien jij het eigenlijk wel om op die mooie plekken te komen?!"

Zonder wrijving geen glans!

“What doesn’t kill me, makes me stronger”.