Snoesje? niet doen!

Een patiënt van me (die heel vaak moe wakker wordt, 3 keer per jaar griep heeft en altijd maar nek/arm klachten houdt) vertelde me vorige week iets waarvan ik dacht: "huh, hier snap ik geen snoes van!" Het ging om het volgende:

"Nou Wim als ik dan wakker word, dan druk ik op een knop op de wekker en dan kan ik nog lekker 9 minuten (......) verder slapen. En dat doe ik daarna nog een keer als de wekker weer gaat en als ik dan nog moe ben doe ik het weer. Dat heet een snooze knop". Ik vroeg haar: "maar je kunt toch ook gewoon de wekker 27 minuten later zetten....?"

Voor mij is het namelijk heel simpel: als je moe wakker wordt, heb je niet (goed en lang) genoeg geslapen. Dan heb je ook niet genoeg gerust en heeft het lichaam dus ook niet optimaal kunnen herstellen!! Natuurlijk is je weerstand dan minder, blijven je nek/arm klachten aanwezig, ben je vaker ziek etc. (Hier hadden maar zo uw klachten bij kunnen staan!)

Snooze is ook nog eens een smoes om je dag niet te beginnen en mentaal dus ook nog eens een zeer slechte keuze. Het gebruik van deze knop toont dat je geen zelfdiscipline en zelfrespect hebt. Zal deze boodschap je motiveren en inspireren een geweldige dag te hebben?

Als je opstaan uitstelt totdat je echt moet. Dan verzet je je eigenlijk tegen het leven; You snooze, you lose!

Het lijkt een mooie uitvinding. Lekker de wekker even uitstellen om nog even te slapen.
Totdat je opeens even moe opstaat als je naar bed bent bent gegaan. Hoe komt dit nou eigenlijk?

Je lichaam begint met het voorbereiden op wakker worden ongeveer een uur voordat je wakker zult worden. Je lichaamstemperatuur wordt hoger, je slaap minder diep en de hormonen dopamine en cortisol worden je bloedbaan in gestuurd. Net als bij het in slaap vallen, maakt je lichaam stofjes aan om wakker te worden. Je lichaam zegt dan als het ware dat het klaar is met slapen en dat je aan je dag kan beginnen. Dat klikt misschien raar, maar ons lichaam heeft meerdere chemische stofjes die ons letterlijk wakker maken. Voor het inslapen zijn dit melatonine en adenosine. Voor het wakker worden zijn dat dus cortisol en dopamine. Wat snoozen vervolgens doet is eigenlijk tegen je lichaam zeggen dat je de slaapcyclus opnieuw wilt beginnen! Dit heeft als gevolg dat je lichaam geen dopamine en cortisol meer aan zal maken (of veel minder). Hoe vaker je vervolgens snoozed, hoe vaker je tegen je lichaam zegt dat je weer opnieuw aan de slaapcyclus wilt beginnen. Hierdoor gaat je lichaam soms helemaal geen cortisol of dopamine meer aanmaken.

Stoppen dus met snoozen!

Zet je wekker zo laat mogelijk. Als je de wekker zet op 06:30 zorg dan niet dat je de “tijd” hebt om te snoozen tot 07:00.
Maak eventueel gebruik van een daglichtlamp of lichtwekker (Wake-up Light) om je lichaam te helpen met de slaapcyclus.
Zet je wekker (non lichtwekker) zo ver mogelijk van je bed. Het liefst op een kast aan de andere kant van de kamer.
Probeer echt (het liefst elke dag) op vaste tijden naar bed te gaan en op te staan.

Maak elke dag een Ferrari-start, geen tractor start!

Die 9 minuten?!!

Ja echt, iedere wekker met snoozefunctie (digitaal, analoog én de IPhone van Apple) wekt je altijd na 9 minuten. Maar waarom is het eigenlijk zo’n raar, oneven getal, en niet gewoon 10 minuten? 10 minuten is inderdaad een logischere keuze, maar in de jaren ‘50 van de vorige eeuw was het technisch onmogelijk om de tijd precies in te stellen op 10 minuten. Daarom moest vanwege het bestaande mechaniek gekozen worden voor 9 minuten of iets meer dan 10 minuten. Om een veilige marge in te bouwen kozen ze voor 9 minuten en een beetje. Twee cijfers was ook duurder. De digitale wekkers van tegenwoordig zijn wel wat preciezer, maar worden toch nog afgerond naar 9 minuten.

Ik verlang weer terug naar de DraaiPhone!