Sero Shots
Wat is het verschil tussen twee bovenstaande verkeersborden?
Juist! Op het linker bord wijzen de pijlen naar beneden en op het rechter bord naar boven. Links zijn de borden van voor 2008. In dat jaar bedacht een jonge student van de universiteit van Tilburg dat de pijlen beter omhoog konden wijzen, iets wat daadwerkelijk invloed bleek te hebben op de verkeersdoorstroming. Als pijlen op verkeersborden naar beneden wijzen om de rijstrook aan te geven, gaat dat tegen het richtingsgevoel in. Het remt af, terwijl een pijl naar boven iets vertelt over wat er aankomt. Pijlen die omhoog wijzen, wijzen in de richting naar waar je op weg bent. Dat is een logische beweging vooruit. Hier is jaren geleden daadwerkelijk onderzoek naar gedaan in Nederland, waaruit bleek dat de gemiddelde rijsnelheid toeneemt met gemiddeld 10 km per uur en filetijden met de helft worden ingekort.
Enorm gaaf toch?! Maar wat mij "opvalt" aan dit verhaal is dat dus blijkbaar 1 persoon, een student, met zoiets kleins en ogenschijnlijk simpels, een enorme grote positieve uitwerking heeft. In het dagelijkse leven gebeurt dat ook heel vaak; een klein gebaar zoals bijvoorbeeld een complimentje geven, vaak zonder dat je het weet, kan een enorme grote positieve invloed hebben in en op het leven van een ander. Dit komt omdat op dat moment het gelukshormoon serotonine "binnenvliegt". Serotonine beïnvloedt onze gevoelens van geluk, onze stemmingen, ons energieniveau, de kwaliteit van onze slaap en gaat depressies tegen.
Serotonine wordt voor 95% aangemaakt uit de voeding die je eet. Voedingsmiddelen die veel vitaminen, mineralen en complexe koolhydraten bevatten dragen sterk bij aan de productie ervan. Het hormoon komt onder andere vrij bij het hebben van een fijn gevoel. Het krijgen van bijvoorbeeld een compliment of als iemand iets onverwachts doet wat een positieve uitwerking op je heeft. Je krijgt als het ware een Sero-Shot (een Serotonine injectie).
Geluk is voor 40 procent afhankelijk van hoe je in elkaar zit, voor 10 procent van de dingen die je meemaakt en voor 50 procent van hoe je reageert op die dingen. Met andere woorden: als je fijne kleine dingen meer aandacht geeft en er bewust van geniet, word je op den duur gelukkiger. Maar onderzoek wijst ook uit dat als je anderen een fijn(er) gevoel toe brengt dat ook een Sero Shot geeft bij zowel de ander als bij je zelf!
Het afvuren van een Sero shot is een ABC-tje: het geven en krijgen van Aandacht, Begrip en Complimenten.
Als het je lukt om meer bij kleine geluksmomenten stil te staan en er op uit te zijn om anderen in je omgeving een geluksmomentje te bezorgen, geeft dat de volgende 5 effecten op de gezondheid en welzijn van je zelf en anderen:
Minder last van stress
Stress is het tegenovergestelde van geluk. Het ontstaat als je als het ware de eisen die aan je gesteld worden niet meer op je mogelijkheden kunt afstemmen. Daar komt bij dat we vanuit de evolutie de omgeving voortdurend scannen op tekenen van gevaar. Dit gebeurt onbewust. Bij veel stress gaat ons lichaam in de overlevingsstand door de chemische stoffen die bij dit proces vrijkomen. Je kunt minder genieten, bent minder veerkrachtig en minder creatief. Stress beperkt dus het functioneren, terwijl geluk het tegenovergestelde doet. Als je geluk ervaart, vinden er intern juist allerlei stimulerende processen plaats waardoor je zowel fysiek, emotioneel als mentaal over meer mogelijkheden beschikt en veel beter gaat presteren.
Betere prestaties op het werk
Dit hangt samen met het vorige punt: geluk stimuleert het menselijk brein. Je wordt creatiever, meer ontspannen, geconcentreerder en kunt hierdoor dus beter functioneren op de werkvloer.
Beter omgaan met een tegenslag
Als je langer stil staat bij (het geven van) geluksmomentjes, sta je automatisch langer stil bij je gevoel en je gedachten. Je reflectief vermogen verbetert hierdoor waardoor je beter kunt relativeren. Dit zorgt ervoor dat je je beter kunt wapenen tegen tegenslagen in het leven.
Beter humeur
Logisch: wie meer geluk ervaart geniet vaker en wie vaak geniet is vrolijk gestemd.
Minder snel ziek
Veel piekeren zorgt ervoor dat het peil van cortisol stijgt. Dit is een stresshormoon dat we nodig hebben, maar een teveel ervan doet afbraak aan je afweersysteem. Daarnaast is stress slecht voor je gezondheid: door stress neemt je hartslag toe, wordt je ademhaling sneller en spannen de spieren zich. Als dat vaak en langdurig gebeurt, raakt je lichaam uitgeput. Je weerstand neemt af en je bent vatbaarder voor ziekten. Als eerste zagen we dat geluk het tegenovergestelde is van stress. Als je gelukkig bent heb je minder stress en bij weinig stress word je minder snel ziek. En als je niet ziek bent, ben je sneller gelukkig. Zo is het cirkeltje weer rond!
Richt jouw pijl eens op het volgende:
Vraag morgenochtend aan je partner, kind of vriend(in) op wat voor manier jij haar of zijn leven deze dag 1 % leuker kan maken!
Na-gekomen Sero Shot; een sterk staaltje Wimprovisatie. Waarom staat hierboven op de verkeersborden "A2"? Nou, let op: A2 staat voor AA (Alpha Aminozuur. Uit voeding haalt je lichaam eiwitten. Deze eiwitten worden afgebroken tot aminozuren. Uit het alpha-aminozuur tryptofaan wordt vervolgens het metabolische tussenproduct 5 HTP (5-Hydroxytryptophan) gemaakt. Je lijf zet 5 HTP daarna om in het stofje serotonine.
Zeauh hey, van deze uitleg word je me toch even een partijtje kort gelukkig.....