Over gewichtig doen

Afgelopen week vertelde een patiënt van mij iets aparts over zijn weegschaal die hij thuis heeft. Hij zei: "Wim toen ik er vanmorgen op ging staan verscheen er in het display de volgende tekst: "Met hoeveel personen bent u"?

In Nederland is op dit moment zo'n 56% van alle volwassenen te zwaar! En dat percentage blijft maar stijgen als we niets doen.

We staan bovenaan de voedselketen en toch gejaagd door het leven.

We zouden moeten afvallen, maar dat is best een gevecht. Het wordt ons immers ook niet gemakkelijk gemaakt. Dat mensen te zwaar zijn komt namelijk door de omgeving waarin ze leven.

Welvaart:we hoeven minder te bewegen dan vroeger. Vroeger speelden we de hele dag buiten. Nu zitten we achter de computer. Snacks, snoep en chips waren er bijvoorbeeld vroeger niet of als ze er waren; een echte uitzondering.
Verbeterde voedselproductie: er is veel meer aanbod gekomen. De voedselindustrie maakt producten lekkerder door er suiker en vet aan toe te voegen. Laat ons oerbrein nu gek zijn op vet en suiker gericht op snel en energierijke voeding binnen krijgen, want het kon heel vroeger wel eens zo zijn dat je 4 dagen daarna niks meer kreeg. Daarbij promoot de voedselindustrie ongezonde producten als gezellig.
Er is veel verleiding: Op elke hoek van de straat kun je eten kopen, veelal ongezond. Je kunt het tegenwoordig ook heel makkelijk laten brengen. De prikkel om te bewegen is weg. In de oertijd moesten we achter het everzwijn aan om aan voedsel te komen anders stierf je aan hongersnood. En je moest rennen voor de holenbeer anders werd je opgegeten. Vandaag de dag daarentegen roepen bij tankstations de Snickers mijn kenteken en noemen de gevulde koeken mijn naam. Het leuke kassa meisje wenst mij een welvaartziekte, want als ik mijn benzine wil betalen meldt ze mij: "Mijnheer, u treft het: de "Mars" is in de aanbieding; 3 voor de prijs van 1!"

Ja maar Wim, er liggen ook veel light producten en kleinere verpakkingen in de schappen. Klopt, maar het werkt precies averechts. Mensen denken dat ze er dan meer van kunnen en mogen eten. We zien dat in ons fitnesscentrum ook. Omdat mensen gesport hebben, vinden ze onbewust dat ze meer mogen eten. Ze hebben toch zojuist immers extra calorieën verbrand?!

Maar let op: niet je maag maar je ogen zorgen voor verzadiging. Mensen die soep uit een bord aten, wat ongezien werd bijgevuld, aten dubbel zo veel als mensen waarvan de borden niet stiekem werden bijgevuld. En ze voelden zich net zo vol.

Op het hoofdmenu staan vooral gedachten!

De kruks van het hele verhaal is: het is hoe we denken: je bent je wel bewust van de risico's van overgewicht maar de snelle beloning (lekker eten) wint het vrijwel altijd van de beloning in de toekomst (strak, gezond en fit lichaam). Je verslechterde bloedwaarden en aderverkalking merk je immers pas als je in het ziekenhuis ligt met een hartinfarct. Als je er dan tenminste nog bent.....

Wimportant message:

Wij mensen kiezen voor: kort geluk (dat gepaard gaat met lang pijn) in plaats van: kort pijn (dat gepaard gaat met lang geluk)! Een lekker mals slagroomgebakje geeft kort geluk, maar daarna lang pijn. Een sigaret is kort geluk met daaraan gekoppeld.....juist! En zo kun je zelf nog veel meer voorbeelden van mijn theorie bedenken.

Sta dus even heel bewust, voordat je iets "naar binnen werkt of bijvoorbeeld aan een sigaret trekt", stil bij bovenstaande theorie van mij en vraag jezelf af waar kies ik voor? Kort geluk-lang pijn of kies ik voor kort pijn-lang geluk?

Een paar praktische tips.

Zie gezonde keuzes als standaard. De ongezonde keuzes als afwijkend.

Eet van kleinere borden. Dan lijkt het alsof je meer hebt opgeschept; je ogen en hersenen bepalen hoe vol je zit. Je doet te weinig van weinig en te veel van veel!

Zorg voor minder keuzes voor jezelf bij ongezonde producten. Je kunt dan niet goed kiezen. Het is bijvoorbeeld bewezen dat M&M's bewust in verschillende kleurtjes "knikkers" in een zak zitten. Het brein heeft veel keuze en wil van alles wat (sluw he?). Neem dus juist veel verschillende soorten groente en fruit.

Haal ongezond eten gewoon niet in huis of leg het minder voor het grijpen. Leg daarentegen gezond eten in het zicht en dichtbij.

Lukt dat allemaal niet, hier mijn allerbeste tip: probeer dingen die je dik maken te ontwijken. De weegschaal, een spiegel en foto's.