Ontketting de ketting

Een man kwam langs een circuskamp en besloot een kijkje te nemen bij de dieren. Toen hij bij de olifanten aankwam was hij verbaasd dat al die reusachtige beesten alleen maar met een dun kettinkje aan slechts 1 poot waren vastgebonden. Hij vroeg aan een van de dierentemmers waarom de olifanten niet probeerden te ontsnappen. "Dat is eenvoudig" zei de man, "wanneer ze klein zijn, worden ze met een ketting aan hun poot vastgebonden. Ze proberen uit alle macht vrij te komen, maar dat lukt ze niet. Ze zijn op dat moment niet sterk genoeg. Op den duur geven ze hun pogingen op. Wanneer ze groter worden, kunnen ze die ketting eenvoudig breken, maar ze zijn er ondertussen van overtuigd dat ze dat niet kunnen omdat ze niet sterk genoeg zijn. Dus proberen ze het niet meer." De man kon zijn oren niet geloven. Deze grote, sterke dieren konden op elk moment de ketting breken en zichzelf bevrijden, maar ze bleven waar ze waren, omdat ze geloofden dat ze het niet konden.

Je weet wat je wilt, je ziet het helemaal zitten en toch doe je het niet. Of je valt elke keer weer in hetzelfde gedrag of patroon terug en komt niet vooruit.

Bijna iedereen heeft hier wel eens mee te maken (gehad). Tijdens mijn behandelingen, coachingsgesprekken en trainingen is het in ieder geval een onderwerp dat regelmatig terug komt. Maar hoe komt dat toch?

Uit alle gesprekken die ik tot nu toe heb gevoerd kan ik vaststellen dat er in de meeste gevallen één ding is dat mensen van hun dromen en diepste verlangens weerhoudt. Eén obstakel dat hen continu weerhoudt om echt te doen wat men wil: belemmerende gedachten en overtuigingen.

We hebben namelijk allemaal onze eigen waarheden. Meestal zitten deze waarheden in de vorm van gedachten en overtuigingen in ons onderbewustzijn. Deze gedachten of overtuigingen hoeven niet perse goed of fout te zijn. Bijvoorbeeld, de gedachte of overtuiging dat ik geen professionele voetballer kan worden omdat ik daar niet echt goed genoeg voor ben, is niet echt schadelijk. Maar aangezien ik nooit de behoefte heb gehad om professioneel voetballer te worden, maak ik mij daar niet zo druk over.

Maar de belemmerende overtuigingen waar ik mij wel zorgen over moet maken zijn degene die mij belemmeren in het bereiken van mijn doelen en/of het waarmaken van mijn diepste wensen.
Als ik bijvoorbeeld zou vasthouden aan de diepere overtuiging dat ik een hele slechte spreker in het openbaar ben, dan zou ik hoogstwaarschijnlijk nooit workshops en trainingen geven. Deze overtuiging zou mij dan weerhouden om workshops en trainingen te geven en kan ik dus als een belemmering zien.

Een praktijk voorbeeld:

Je hebt via een datingsite iemand leren kennen. Tijdens jullie eerste afspraak klikt het meteen en het is ontzettend leuk samen. Jullie besluiten om nog een keer af te spreken, wisselen gegevens uit en geven aan snel contact met elkaar op te nemen. Jij belt 2 dagen later diegene op. Je krijgt de voicemail en spreekt een boodschap in waarin je vertelt dat je het eergisteren ontzettend leuk vond en vraagt of hij/zij zin heeft om aankomend weekend af te spreken. Echter: hij/zij belt die dag en de dag erna niet terug. Hoe voel je je?

Gebeurtenis -> Gedachten/overtuiging -> gevoel -> gedrag -> algeheel functioneren

1) Gebeurtenis: je hebt gebeld en een voicemail achtergelaten om af te spreken. Het is nu de volgende dag en je bent niet teruggebeld en je hebt ook geen bericht ontvangen.
2) Gedachten/overtuiging: ‘Hij/zij vindt mij vast niet leuk. Ik heb waarschijnlijk iets verkeerd gedaan of gezegd. Hij/zij vindt mij vast niet mooi, ik ben niet aantrekkelijk genoeg. Ik had niet als eerste moeten bellen. Als ik nog een keer bel dan klink ik ‘needy’ en dan ben ik hem/haar zeker kwijt en ben ik weer alleen. Dit heb ik weer. Dit gebeurt mij altijd.
3) Gevoel/emotie: Ik ben onzeker en voel me gestresst.
4) Gedrag: Ik ga online op Facebook kijken of hij/zij actief is geweest of ik ga verdrietig op de bank liggen en eet (veel) chocolade.

Net als het verhaal van de olifanten hierboven, geloven veel mensen dat ze iets niet kunnen, gewoon omdat ze ooit gefaald hebben en het vervolgens opgaven. Maar mensen hebben in tegenstelling tot olifanten, nog andere overtuigingen die hen ervan weerhouden om dingen te doen die ze zouden willen doen. Het zijn meningen en overtuigingen van anderen, van ouders, van leerkrachten, vrienden en de hele omgeving.

Door je bewust te worden van je belemmerende gedachten kun je deze veranderen. Het gaat erom dat het idee omtrent een gebeurtenis een emotie veroorzaakt, te vervangen door het idee dat een gevoel/emotie wordt veroorzaakt door je denken hierover. Dit inzicht dat je ideeën en gedachten de belangrijkste oorzaak van je gevoel zijn, is essentieel om dat gevoel te veranderen. Je maakt jezelf dan verantwoordelijk voor hoe je je voelt.

"Iedereen dacht dat het niet kon, totdat er iemand kwam die dat niet wist......."