Om helse emoties

In een vroege nacht, jaaaaren geleden, toen ik nog jong en strak was, kwam ik een meisje tegen in Club California, in die tijd een bekende discotheek in Enschede. Ze was zeer knap, leuk en daardoor zeer aantrekkelijk. Wedstrijdmateriaal! Maar ik moest de hele avond al poepen. Ik wilde alleen pertinent niet naar die vieze wc's gaan. Hoe dan ook, het knappe meisje vroeg me, na een tijdje gezellig gekletst te hebben, of ik zin had om met haar mee naar huis te gaan....."hallo?!" Natuurlijk!!!! Deze kans wilde en mocht ik niet aan me voorbij laten gaan. Toen we bij haar huis aankwamen moest ik echt naar de wc. Ik stelde het met al mijn wilskracht nog even uit maar het risico te ontploffen werd mij te groot. Ik probeerde heel snel te poepen. Maar ik had minstens twintig minuten nodig en ik moest wel vier keer doortrekken om alles weg te krijgen. En stinken!!!! O, jongens jongens! Daarna kreeg ik, éénmaal terug in de woonkamer, alleen nog een kusje op mijn wang en gebeurde er na dat kusje...helemaal niets meer. Ik kon "onverrichter zaken" naar huis. Het was en bleef onze enige avond samen.

De moraal van dit verhaal:

Soms moet je dingen op tijd laten ontsnappen! Het kan ten koste gaan van je sociale leven.

Emoties kun je op verschillende manieren uiten, met boosheid, verdriet, je zelf pijnigen. De tranen hebben trouwens een huilzame werking! Verdriet is een verwerkwoord! De emoties kunnen door verschillende dingen op worden gewekt. De meest voorkomende is stress. Alle 'problemen' die je hebt en niet uit. Dat allemaal gaat zich opkroppen, in de eerste periode heb je dat nog niet door, terwijl het zich al bezig is verder en verder uit te breiden. Tot op een gegeven moment 'de bom' barst, dan komt alles omhoog, niets of niemand kan je dan ook maar even rustig houden. De emoties moeten er gewoon uit. Het is goed om emoties te accepteren, te omhelzen en te uiten; hou deze nooit voor jezelf, zo krop je het allemaal alleen maar meer op en wordt het langzamerhand erger en dat kan in sommige gevallen nog wel eens gevolgen hebben voor jezelf en/of anderen. Emoties zijn je vriend, niet je vijand! Af en toe boos zijn kan geen kwaad! Morgen weer gedag.

Een goeie manier om om te gaan met je emoties is vooral praten. Praten met de personen die jij vertrouwt en waar je op bouwt. Waar je een schouder van kunt krijgen of een arm om je heen slaat. Niet denken in problemen maar samen naar een oplossing zoeken. Zet alles eens goed op een rijtje wat je dwars zit en ga niet bij de pakken neer zitten. Het is niet altijd even makkelijk om dit te doen; naar de oplossing te zoeken. Wat denk je precies? Wat voel je daardoor? Wat is het vervolg? En wat is nou de juiste oplossing? De oplossing ligt niet altijd voor de hand, neem er de tijd voor. Je kunt niet met je vingers knippen en het is opgelost. Een 'probleem' heeft zijn tijd nodig en je hebt zelf de tijd nodig om het te verwerken. En blijf ondanks de nevel optimistisch!

Je wordt met de lach leuker!

Humor heeft emotionele voordelen. De mogelijkheid om de eigen emotionele toestand te beheren (evenals de emoties van anderen) wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van emotionele intelligentie. Er is voldoende onderzoek dat aantoont dat humor een zeer effectief middel is voor het beheersen van de eigen emoties en van het aanhouden van een meer positieve, optimistische stemming en houding, ook als er van alles mis gaat.

Zullen we met z'n allen dan maar eens lekker de humor bedrijven?!