Oei ik groei

"Zit waar mogelijk aan het raam of op het terras. Iedere restauranthouder weet dat passanten op het bord van dinerende mensen kijken. Wie aan het raam of op het grote terras zit krijgt daarom een grotere steak dan wie binnen in een hoekje achter een pilaar zit"

Neem het goede in je op voor een beter leven: 4 pilaren voor persoonlijke groei en ontwikkeling:

Pilaar 1: Gezondheid
Je gezondheid bestaat uit beweging, voeding (voed je je, of vul je je?) en ontspanning (heb je lummelmomenten?). Hoe staat het met je vitaliteit? Word je 's morgens uitgerust wakker en heb je zin aan de dag? Wat gebeurt er als we ontevreden zijn over onze gezondheid? We worden sneller moe en onzeker. Ons zelfvertrouwen neemt af. Gezondheid is de belangrijkste pilaar om je energieniveau te verhogen.

Pilaar 2: Geld
Onder geld verstaan we in deze context je werk (heb je de baan van je leven?) en inkomsten (komt er genoeg binnen of is er nog maand over aan het eind van je geld?). Krijg je meer geld binnen dan dat je uitgeeft? Wat gebeurt er als we ontevreden zijn over ons geld? We gaan ons zorgen maken. Geld is de belangrijkste pilaar om financiële zekerheid te creëren.

Pilaar 3: Relaties
Geluk vinden we in de relaties met onze familieleden, vrienden, partner, kinderen en collega’s. Wat gebeurt er als we ontevreden zijn over onze relaties? We zitten minder lekker in ons vel. Relaties kunnen ons zowel energie geven als kosten. Relaties zijn de belangrijkste pilaar om je gewaardeerd te voelen.

Pilaar 4: Groei
Onder persoonlijke groei vallen alle dingen die we op onze bucketlist hebben staan. Wat we nog willen leren. Wat we (ooit) nog zouden willen doen. Wat gebeurt er als we ontevreden zijn over onze persoonlijke groei? We gaan ons vervelen. Ieder mens heeft een vorm van groei nodig. Wat wil jij ‘ooit’ nog eens doen? Stel niet uit! Spijt is erger dan angst!!! Persoonlijke groei is de belangrijkste pilaar voor zelfverbetering. Doe dingen die je leuk vindt!

Persoonlijke groei en ontwikkeling koppelen aan doelen:
Het is essentieel dat je doelen stelt op basis van ieder van deze pilaren. Alleen op deze manier kun je elke dag voldoening uit je dag halen. En door doelen te stellen hou je balans in je leven.

Beoordeel jezelf aan de hand van de pilaren:
Wat voor cijfer zou jij jezelf van 1 op 10 geven op elk van de 4 pilaren? Hoe tevreden ben je nu over je gezondheid, je Geld, je relaties? En je groei? Beoordeel jezelf aan de hand van de pilaren en niet aan de hand van wat je omgeving zegt! Dit is de enige manier om jezelf verantwoordelijk te houden voor je eigen leven. Geef anderen niet de schuld. Stel jezelf in plaats daarvan de volgende vraag: wat kan IK doen om het leven leuker te maken?

Zodra je aan de slag gaat met deze verschillende pilaren ga je andere resultaten zien. Een paar voorbeelden:

Wil je sneller je opleiding halen? Studeer meer uren.
Wil je afvallen? Verbrand meer calorieën dan je inneemt.
Wil je snel fitter worden? Sport meer uren.
Wil je van je rugklachten af? Plank meer minuten.
Wil je meer tijd voor jezelf nemen? Ontspan meer uren.

Best simpel toch? Simpel is het ook. Niet makkelijk. Alles kan, alles heeft een prijs.
We kunnen niet overal tegelijk op groeien. En dat maakt het lastig. Prioriteiten stellen speelt daar een belangrijke rol in.

En daarbij: je kunt niet groeien zonder te knoeien!

Knoei=groei!

Knoei lekker!