K ei goede keuzes

Stel je eens voor: je bent dolly-dol op een boterham met heerlijke eiersalade (die van Johma, de "gevuld-eitje-salade" oooooohhhh). Maar dan niet zoals je hem gewend bent. Niet dat smeuïge gevoel in je mond, niet die lekkere romige smaak op je tong. Nee, deze boterham is besmeerd met een flinterdun laagje. Zo dun dat je het amper nog proeft.

Hoe dat komt? Er was maar één bakje romige eiersalade bij de appie en er waren honderden sneetjes brood die besmeerd moesten worden. Er leek dus geen andere optie dan de boterhammen flinterdun besmeren.

Maar wat heb je daar nou aan? Eiersalade komt toch pas echt tot zijn recht als je lekker dik smeert, toch?

Dat klopt. En stel je nu eens voor dat de eiersalade in dit voorbeeld staat voor jouw aandacht en dat de boterhammen staan voor alle dingen in je leven die vragen om jouw aandacht.

Hoe dikker jij je aandacht ergens op kunt smeren, hoe beter. Des te meer je voor elkaar krijgt, des te meer voldoening je ervaart. Als je je aandacht moet uitsmeren over talloze boterhammen, dan blijft er weinig van over. Dan heb je er eigenlijk niets meer aan.

De vraag is dus simpel: is het slim om alle boterhammen te besmeren? Is het slim om je aandacht zover te versnipperen terwijl je eigenlijk je wensen en dromen wilt realiseren?

Nee, dat is het niet. Als je je dromen wilt bereiken dan is het belangrijk dat je dik smeert. Dat je veel aandacht kunt schenken aan die paar zaken die echt belangrijk voor je zijn.

En dat betekent dus dat je moet kiezen. Dat betekent dat je moet bepalen welke gebieden in je leven geen aandacht meer van je zullen krijgen zodat je andere gebieden dikker kunt besmeren.

Als je echt vooruit wilt komen richting je wensen, je doelen en je dromen dan moet je er aandacht aan schenken; hoe meer hoe beter. En als je ergens meer aandacht aan wilt schenken, zul je prioriteiten moeten stellen. Dan zul je keuzes moeten maken.

Dan moet je jezelf afvragen: welke boterhammen besmeer ik lekker dik en welke boterhammen laat ik onbesmeerd?

Lastig? Absoluut! Maar niemand zei dat het realiseren van je dromen en het maken van weloverwogen verstandige keuzes makkelijk zou zijn. Een andere optie is je dromen niet waarmaken en dat is de weg die de meeste mensen kiezen. Die blijven liever oneindig veel boterhammen smeren.

Heeft u al een verkeerde keuze kunnen maken:

Gezonde voeding 80 Euro: te duur
Hapje eten in de stad 80 Euro: redelijk

Therapeut 135 euro: belachelijk
Media markt 135 Euro: voordeel

Scholing/workshop 1150 Euro: duur
Iphone 10: 1150 Euro: een noodzaak

Kinderkamp 120 Euro: te veel
Nieuw paar schoenen 120 Euro: uitverkoopje

60 minuten sport: ik wou dat ik tijd had
60 minuten Facebook: de tijd vliegt

1 uur met aandacht praten met ouders: eeuwigheid
1 uur op Netflix: nog een aflevering kijken?

Abonnement Ziggo 10 euro per maand
Goede bloedwaarde test 120 euro eenmalig

Alles gaat om weloverwogen keuzes en prioriteiten stellen!

De keuze is aan jou: speel je "het spel" om te winnen of speel je het spel om niet te verliezen?!