De handige interne leider

Het was een zomerse ochtend in mei. Plaats van actie; speelplein van de lagere school, de Kennedy school op het Bijvank, Enschede Zuid. Ik was 8 jaar. Onder de strakke doch rechtvaardige leiding van de heer Kuijs kregen we een ochtend en een middag les, tweemaal daags onderbroken door het speelkwartier. Dat was altijd een magisch moment. Op het moment dat we de klas verlieten en het schoolplein op renden, was er ineens vrijheid. Je voelde het. We mochten spelen; speelkwartier. Dat betekende doen en laten waar wij zin in hadden. Geen programma, geen onderwijzer, geen leider, geen regels, geen structuur. Vrije ruimte. Die eerste minuut, daar gebeurde het. Totale chaos, bakken energie die vrij kwamen, zonder vorm of doel. Alles lag voor een paar tellen helemaal open. En dan riep Marco-tje: "zullen we tikkertje?" Jaaaahh riep het overgrote aantal. En het werd tikkertje. In een mum van tijd holde de meute met hart en ziel over het schoolplein.

Dat is voor mij leiderschap. Daar had Marco-tje geen boek of google voor nodig. Want leiderschap is energie optillen en richten op wat goed en mogelijk is. Dit is wat in mijn ogen een goede leider doet. Het is niets anders dan ook je zelf leiden: persoonlijk leiderschap.

Persoonlijke leiderschap betekent dat je in staat bent om je doelen te realiseren door optimaal gebruik te maken van eigen kwaliteiten en talenten. Je weet wat je persoonlijk stijl is en wat jouw drijfveren zijn, maar je bent je ook bewust van je zwakke kanten en mogelijke valkuilen. Je weet hoe je dit alles kunt inzetten om op een bewuste manier keuzes te maken, zowel zakelijk als privé.

Wat maakt nu dat iemand anderen en zichzelf doet bewegen? In mijn ogen is er tussen al die leiderschap-stijlen één gemeenschappelijke noemer te ontdekken om mensen en jezelf in beweging te krijgen en dat is: positieve energie. Leiderschap werkt door positiviteit.

Eigenlijk zegt Marco-tje in zijn korte zinnetje "zullen we tikkertje" twee dingen:

1) Ik heb zin in tikkertje (dat zie je aan zijn gezicht, merk je aan zijn lichaamstaal en hoor je in zijn stem) en:
2) Doe je mee?

A&A

Zie hier, de essentie van (persoonlijk) leiderschap in twee zinnen "ik heb zin" (het aanstekelijke) en "doe je (ik) mee?" (het aantrekkelijke).

Enthousiasme en uitnodiging; "zullen we?" en "jaaaaah!"

Wat gebeurt er dat Marco-tje de energie meekrijgt en Peter-tje die wou voetballen dat op dat moment niet lukt? Het gaat er niet om WIE het zegt, het gaat er niet om WAT je zegt, het gaat er ook niet om WANNEER of WAAR je het zegt maar HOE je het zegt.Het gaat erom met welke energie je het zegt!

Heb je ooit enthousiast "jaaaah" geroepen als iemand iets sjagerijnig aan je vroeg?

Je geeft jezelf dus ook leiding. Er bestaat dus ook een interne leider. Die je vertelt, wat je moet doen: hoe laat sta je op, hoe laat ga je naar je werk, waar je wel en niet betrokken bij wilt zijn, welke partner je wilt, wel of niet sporten etcetera. Dagelijks wordt onze interne leider frequent geraadpleegd. Wij zijn en worden betrokken in zeer veel situaties waarin je zelf je leider bent of in ieder geval zou moeten zijn.

Als je naar je dagelijks leven kijkt en dat aandachtig observeert zul je merken dat je vaak geleefd wordt in plaats van dat je jezelf leidt. In je omgeving gebeurt iets en dat beïnvloedt je en je reageert erop. Het is een reactie op een gebeurtenis. Het is reactief en niet proactief. Maar het kan ook anders. Je hoeft je niet te laten beïnvloeden door wat er in je omgeving gebeurt, maar je kunt je eigen koers varen. Je kunt een proactieve attitude ontwikkelen en worden wie jij daadwerkelijk bent.

Ik stem, naast op mezelf, alleen op de zon; die komt tenminste echt voor me op.

Vaak reageren we op een situatie of gebeurtenis, terwijl we achteraf pas door hebben dat we eigenlijk anders willen hadden reageren. Iemand met veel persoonlijk leiderschap is in staat om op dat moment op een manier te reageren die het beste past. Gelukkig kan iedereen persoonlijk leiderschap leren. Dat is naast bovenste 2 eigenschappen (aansteken en aantrekkelijk maken) een handje vol:

Leef aan de hand van je hand en vraag je om de zoveel tijd het volgende serieus af:

Duim: Waar ben je trots op, wat is goed gegaan de afgelopen periode (prive en werk)
Wijsvinger: waar ligt je focus op? Wat is je doel? Waar "wil je heen"?
Middelvinger: Wat gaat/ging er niet goed? Waar stoor je je aan?
Ringvinger: Waar ben je trouw aan. Wat zijn je waarden? Waar committeer je je aan? Leef je je missie?
Pink: Waar voel je je kwetsbaar in? Waar wil je nog in groeien?

Maar pas op: jouw mens-zijn kan met mijn adviezen sporen van zelfvertrouwen gaan bevatten!

Van harte verbeterschap!