Inner circle

Een man en een vrouw zaten samen in een speeltuin. Voor hen speelden hun kinderen. “Kijk, dat is mijn zoon daar bij het klimrek”, zei de vrouw terwijl ze naar een jongetje in een rode trui wees die lachend koprollen maakte. “Wat een leuk joch”, zei de man. “Zie je daar dat meisje in die blauwe jurk op dat fietsje? Dat is mijn dochter Sammy.”

De man keek op zijn horloge en zei toen: “Wat denk je ervan Sammy? Het is tijd om naar huis te gaan.” Maar het meisje wilde nog helemaal niet weg en vroeg met een lief kinderstemmetje: “Nog vijf minuten pap? Mag ik nog vijf minuten blijven?”
De man knikte vriendelijk en het meisje spurtte weg op haar fietsje, de zon in haar blonde krullen. De tijd ging voorbij en dus vroeg de man opnieuw, nadat hij een tijdje naar zijn dochter had gekeken: “Oké meisje, nu dan? Tijd om naar huis te gaan.” Maar ook nu smeekte ze: “Ah toe pap? Nog vijf minuten? Mag ik nog vijf minuten blijven om te spelen?”
Ook nu weer knikte de man goeiig en zag hoe zijn dochter capriolen uithaalde op haar fietsje, lachend en zingend.

“Goh”, zei de vrouw naast hem. “Wat bent u een geduldige vader!”
De man glimlachte en zei toen: ‘Sammy’s broertje Lars overleed vorig jaar toen hij op zijn fietsje speelde op een plek niet ver van hier. Hij werd aangereden door een dronken bestuurder. Ik zou willen dat ik meer tijd met Lars had doorgebracht toen het nog kon en zou alles doen voor nog één keer vijf minuten met hem. Dus heb ik mezelf beloofd dat ik alles uit mijn tijd met Sammy wil halen. Zij denkt dat ze nog vijf minuten van me krijgt om te fietsen. Maar in feite geef ik mezelf vijf minuten om mijn meisje nog wat langer te zien spelen......”

Het leven gaat om prioriteiten. Breng zoveel mogelijk tijd door met de mensen van wie je houdt. De mensen die er echt toe doen voor je, die je energie geven. Mensen die in je "inner circle" zitten. Je weet nooit hoe lang je nog van hun gezelschap mag genieten. Sociale contacten en duurzame relaties komen vaak op de eerste plaats bij een gevoel van welzijn. Het verbinden met familie en andere mensen werkt dus geluksbevorderend.

Manlief, vrouwlief, kindlief. Allemaal poeslief!

Het effect hiervan is zelfs vele malen groter dan we ooit hadden durven dromen. Als jij je omringt met warme sociale vrienden en familie heeft dat een onmiddellijk effect op je geluksgevoel.

Dus zorg dat jij meer tijd vrijmaakt om jezelf te omringen in prettig gezelschap. Hoe meer tijd jij besteedt met mensen die in je inner-circle zitten, hoe gelukkiger jij wordt. Gelukkige mensen hebben meer duurzame contacten en vele malen betere relaties. Dus geluk en contact versterken elkaar in beide opzichten.

Met name familie speelt een grote rol bij het welzijnsgevoel en ouderwordingsproces. Tijd doorbrengen met je kinderen, familie, partner en dierbaren is dus belangrijk. Bij hun kun je zo lekker niemand anders zijn en hoef je geen mooi weer te spelen om de de zon te laten schijnen.

Pik een graadje mee van deze warmte:

Ontwikkel bijvoorbeeld rituelen met je familie. Kinderen houden van rituelen. Maak elke dag een familiemaaltijd en maak het samenzijn gezellig bij elkaar aan de tafel. Smartphones weg. Geen haast, maar rust en gezelligheid. Kwali-teit voor elkaar. Blijf na het eten nog even gezellig doorkletsen. Heb jij geen kinderen, maak het dan gezellig met je partner. Maak tijd voor vakanties. Investeer tijd en energie in iedereen die jou dierbaar is, elke dag: je kinderen, familie, partner en je geliefden. Ga met je vader terug naar de plaats waar jij geboren bent en laat hem vertellen en zien waar dat was. Komt er een kind van je thuis, klap je laptop dicht, ga er naar toe, knuffel en schenk even alle aandacht. Familie geluk heeft geen goed huis nodig om in te wonen maar wel een deur om naar binnen te gaan.

Iedereen weet dat dit belangrijk is. Maar we lassen niet elke dag deze 'quality time' in. Begin vandaag en bedrijf de naastenliefde!

De eerste stap naar verandering is het bekijken van je agenda. Hierdoor stel je jezelf de volgende vragen:

Wanneer, hoe vaak en met wie wil ik op vakantie?
Op welke dagen wil ik niet werken, waardoor ik die kan indelen zoals ik wil?
Welke momenten wil ik vast in plannen voor familie & vrienden?
Op welke dagen wil ik fundagen plannen met mijn meest dierbare personen?

Cluster en plan deze momenten net zoals je met je werk doet. Het is belangrijk om dit echt te doen en er ook niets aan te veranderen. Alleen dan zorg je ervoor dat jouw dierbaren 'quality time' van jou krijgen in plaats van resterende tijd.

O ja, van 27 februari t/m 2 maart ben ik skiën met mijn twee gave zoons en prachtige dochter. Tot plotseling!