Hart-werk

"Where focus goes, energy flows"

Van de 24 uur die een dag heeft slapen we er gemiddeld 8. Tenminste dat zou verstandig zijn. Van de resterende 16 uur dat je wakker bent werk je er ook gemiddeld 8.

Vergelijk jezelf met een oplaadbare batterij. Je moet er energie in stoppen om (er) weer energie (uit) te krijgen. Als er meer energie uit gaat dan er in komt, loop je dus langzaam leeg. Zorg er dus voor dat je zo veel mogelijk dingen doet die je energie geven dan wel opleveren. Dat je je omringt met mensen in je directe omgeving die je energie geven. Dat je de energie-vampieren in je buurt (je kunt er nu zo al een paar voor je geest halen) links laat liggen. Zorg dus ook dat je energie krijgt van bijvoorbeeld je werk. Dat is al 8 uur van je dag.

Hoe laad jij je accu op?

Te lang achter een computer? Je weet het, er komt steeds minder uit je handen. Te lange dagen? De accu raakt langzaam maar zeker leeg. Al jaren hetzelfde werk? De lol in je werk daalt en daarmee ook de kwaliteit. Kortom: je moet permanent investeren in accu-onderhoud.

Hierbij gaat het om korte termijnactiviteiten, maar er is ook nog een benadering voor de langere termijn nodig. Want blijven doen wat je altijd al deed, dat is wel even gemakkelijk en veilig, maar je komt niet verder. Je moet je ook ontwikkelen. Mooi woord, ontwikkelen. Wat komt er dan onder die wikkels vandaan? Steeds meer van jezelf, van je bestemming, van wie je echt bent.

Korte termijnonderhoud lijkt gemakkelijk maar blijkt in de praktijk al moeilijk genoeg. Niet nog 's avonds achter een fel verlicht beeldscherm zitten. Goed voor je gezondheid zorgen, veel bewegen, goed eten en slapen. Veel tijd samen met familie en vrienden door brengen, samen dingen DOEN. Nog een belangrijke component waar je jezelf echt mee voedt: muziek maken, tekenen, schilderen, zingen, museum bezoeken, toneel, theater of een boek lezen en de elektronica uit.

Met een fulltime baan werk je ruim 80.000 uur van je leven. Als werk dan invulling geeft aan zo'n groot deel van ons leven, laat het dan ook betekenisvol en met passie en energie zijn.

Zie je je werk als een hinderlijke onderbreking van je weekend? Plof je na een week werk op de bank en moet je er niet aan denken dat je maandag weer moet? Als je jezelf hier in herkent, vraag je dan eens serieus af: wat zou ik nu het meest missen als ik niet meer zou werken? Als je hier geen goede en duidelijke invulling aan kan geven, vraag je jezelf dan af of je niet een andere baan moet kiezen. En daarbij: wil je een andere baan of wil je een andere baas? Hier nog wat meer inspirerende vragen: waar word je blij van in je werk? Wat raakt je in je werk? Voel je je van waarde? Waar en voor wie voeg jij waarde toe? Wat verbindt jou met de organisatie waar je voor werkt? Denk over je antwoorden eens goed en diep na en trek je conclusie: krijg ik energie van mijn werk?

Heb je de baan van je leven, dan hoef je niet eens te werken!

Er blijven trouwens ook nog eens 8 uur over die je gebruikt voor zaken als reistijd naar het werk, boodschappen, eten etc.
8 uur!! Het lijkt mij dat het heel goed mogelijk is om van die 8 uur een uurtje te "fixen" dat je aan je lichaam, lees je gezondheid kan werken. Hiermee laadt je je batterij ook weer op.

Even extra hulp nodig bij het opladen van je batterij, hier heb je de startkabels