Hak met een scherp bijltje

Er was eens een sterke man die ging solliciteren als houthakker. De man was dus sterk en gedreven. Hij kreeg de baan. Het salaris was prima. De man had er zin in.

Op zijn eerste werkdag gaf zijn baas hem een bijl en liet hem het gebied zien waar hij zijn slag kon slaan. De houthakker ging fanatiek aan de slag. En aan het einde van dag één had hij 18 bomen omgehakt. ‘Gefeliciteerd’, zei de baas, ‘Ga hier mee door.’

De houthakker was erg blij met de stimulerende woorden van zijn baas. En de volgende dag ging hij weer zeer gemotiveerd aan de slag. Op de tweede dag hakte hij 15 bomen om. De derde dag probeerde hij nog beter zijn best te doen, maar hij hakte maar 10 bomen om. Dag na dag presteerde hij nog minder; slechts 6 bomen gingen om.

‘Ik denk dat ik mijn kracht heb verloren’, dacht de sterke man. Hij ging naar zijn baas en verontschuldigde zich. Hij zei dat hij niet begreep wat er gaande was.

‘Wanneer heb je de bijl voor het laatst geslepen?’, vroeg de baas.

‘Geslepen?’, zei de houthakker, ‘daar heb ik helemaal geen tijd voor gehad. Ik ben alleen maar druk geweest met het kappen van bomen…’

Investeer in je lichaam! Je vergeet het snel in de waan van de dag, maar je lichaam is je strijdwagen. Het moet er voor je zijn als je 40 bent maar ook als je 69 en 86 bent. Mijn overtuiging: als jij goed bent voor je lichaam, is je lichaam ook goed voor jou!

 1. Leef gezond
  Als je je lichamelijk goed voelt, ben je geestelijk sterker. Zo simpel is het. Lichaam en geest zijn één. Dus je moet goed voor dat lijf zorgen. Hoe? Eet elke dag gezond (onder andere 400 gram groente), Geen snelle suikers, matig zout en beweeg genoeg (het liefst elke dag minimaal dertig minuten en 2 keer per week Milon ;) ), ga lekker naar buiten voor een portie zonlicht en zuurstof, rook niet, drink niet te veel alcohol en zorg voor voldoende rust en ontspanning. GOOI JE SMARTFOON UIT HET RAAM. Neem een telefoon waar je alleen maar mee kunt bellen. Het zijn allemaal manieren om je lichamelijke én daarmee je mentale veerkracht op peil te houden.

 2. Zorg voor zingeving
  Als je een duidelijk doel in je leven hebt, ben je minder gevoelig voor de mening van anderen en sta je steviger in je schoenen. Het is dus voor jezelf belangrijk te ontdekken wat jouw manier van zingeving is. Dat doe je door met anderen te praten, door te weten waar je goed in bent en te ontdekken welke kant je op wilt. Waar gaat jouw staartje van kwispelen?!

 3. Investeer in relaties
  Je hoeft geen enorme vriendenkring te hebben, maar een paar kwalitatief goede relaties in je leven zijn essentieel om geestelijk gezond te blijven. Vrienden zijn een goed klankbord om te toetsen of je nog op het goede spoor zit en te signaleren wanneer het niet goed met je gaat. Reden genoeg om tijd en aandacht te stoppen in het opbouwen en onderhouden van vriendschappen en relaties. En zoek een gave fysiotherapeut! Heel veel brein gerelateerde klachten uiten zich in het fysieke systeem. Hij/zij heeft beroepsgeheim; je kunt dus naast je lichamelijke klachten meer dingen kwijt. Los zijn maakt iets in je los!

 4. Oefen dankbaarheid
  Er zijn vast redenen genoeg om te balen aan het eind van de dag, maar dat is niet de juiste mindset: sta positiever in het leven en trek meer geluk aan. Aartspessimisten (maar ook milde optimisten) vergroten hun positieve kijk door aan het eind van de dag terug te denken aan drie dingen waar ze dankbaar voor zijn. Door dat te doen, stop je het piekeren en ga je met een goed gevoel naar bed. Dat komt je nachtrust ten goede. Lekker en goed slapen is belangrijk voor een uitgerust hoofd.

 5. Wees vriendelijk
  Vriendelijk doen tegen mensen, zelfs als je het niet meent, stemt je vrolijker dan wanneer je je omgeving met chagrijnigheid of boosheid benadert. En zo’n goed humeur trekt positiviteit aan. Alles wat je aandacht geeft groeit, alles wat je liefde geeft bloeit. Wie goed doet, wie goed ontmoet!

En als je nu denkt: "tjeeeee die Wimpie heeft bij het schrijven van deze blog aan de paddo's liggen snuiven".
Dit is geschreven, dit is gedaan met volle verstand en nu gaan!

Je krijgt wat je toekomst!