Goed voornemen

Misschien dat je denkt; “Oké, vanaf nú ga ik elke dag een uur hardlopen” of “Vanaf nú ga ik drie maanden niet snoepen”. Dat kan al de eerste dag stressvol zijn, laat staan na een paar weken. Dat komt omdat gedragsverandering moeilijk is en tijd kost. Met de volgende tips kun je op een duurzame en relaxte manier je leven écht veranderen.

  1. Leer perfectionisme los te laten
    De kans is groot dat je jezelf met je goede voornemens geen ruimte geeft voor terugval of falen. Terwijl dat bijna gegarandeerd gaat gebeuren! De meeste mensen zijn perfectionistisch in het nastreven van hun goede voornemens, en geven na de eerste keer falen helaas direct op.

De belangrijkste tip is daarom: laat perfectionisme los! Het is oké om een terugval te hebben. Het is oké om af en toe een sigaret op te steken of een patatje te eten. Verbied het jezelf niet, maar probeer elke keer een bewuste keuze te maken. Weet dat de pijn op de korte termijn (nee zeggen tegen een sigaret) tot genot leidt op de lange termijn (verbetering van je gezondheid en je uiterlijk). En zie elke terugval als een wijze les.

  1. Realiseer je dat balans een illusie is
    Staat er tussen jouw goede voornemens ook ‘een betere work/life balans’? Voor veel mensen is het vinden van balans een oneindige queeste. We zoeken ernaar in ons werk, en in ons sociaal en privéleven. Maar bestaat balans eigenlijk wel? Is het niet een momentopname, een voorbijgaand moment, wat tussen twee tegenpolen is te vinden? Ja, balans is een illusie. En dat is prima. Het leven is nu eenmaal een achtbaan aan emoties en ervaringen. Balans is niet permanent, want niets is permanent.

Jouw zinloze zoektocht naar balans maakt je niet gelukkig. Het hangt samen met jouw neiging naar controle. En dat heb je niet! In plaats daarvan is het beter om te leren leven met de ‘flow’ van het leven. De eb en de vloed. De ups en de downs. Probeer te genieten van de momenten waarop je wel ‘balans’ vindt. Maar houd er niet aan vast, dat is onmogelijk. Adem uit en laat los.

  1. Neem babystapjes om je goede voornemens te bereiken
    “Most people overestimate what they can do in one year and underestimate what they can do in ten years.” Vrij vertaald: “De meeste mensen overschatten wat ze in een jaar kunnen doen en onderschatten wat ze in 10 jaar kunnen doen”. Aldus Bill Gates.

Vaak denk je dat je in één keer de sprong kan nemen naar wat je wilt. Maar als goede voornemens te hoog gegrepen zijn, zet je jezelf onnodig onder druk. Je wilt bijvoorbeeld afvallen en gezonder eten. Een dieet houd je misschien een week of twee vol. Daarna gebeurt er iets, je voelt je niet lekker of raakt gefrustreerd. De moed zinkt je in de schoenen en je verorbert uit wanhoop een hele zak M&M’s. Hierdoor krijgt je zelfbeeld een klap, waardoor je nog meer troost zoekt bij ‘comfort food’, en voordat je het weet ben je weer terug bij af.

Het is realistischer om te denken in kleine stapjes. Begin met het langzaam toevoegen van gezonde dingen aan je voedingspatroon. Het gaat hier om het veranderen van je levensstijl, niet om het tijdelijk volhouden van een streng dieet. Dit doe je door geleidelijk en in babystapjes je weg te vinden.

  1. Maak ontspanning je prioriteit
    Stress beïnvloedt hoe je de wereld om je heen ziet. Als je je druk maakt om het ‘willen volhouden’ van je goede voornemens en teveel van jezelf verwacht, is de kans groot dat je door de stress niet eens meer in jezelf gelooft op een bepaald punt.

Ben je ontspannen, dan is het veel makkelijker om positief te denken, heb je meer energie, ben je vrolijker en ben je beter in staat om die sigaret te laten liggen of dat rondje te gaan hardlopen. Maak van ontspanning dus je prioriteit.

Ieder mens ontspant op zijn eigen manier. Denk aan de sauna, het bespelen van een instrument, dansen (ook al is het in je woonkamer), massages, yoga en meditatie. Neem per dag 30 minuten om bewust te ontspannen.

Gedragsverandering kost tijd. Er is lang gedacht dat het 21 dagen duurde om een nieuwe gewoonte aan te leren. Maar uit onderzoek blijkt dat mensen minstens twee maanden nodig hebben om nieuw gedrag tot een automatisme te maken. Daarom duren veel ‘challenges’ 30 of 60 dagen.

  1. Accepteer dat motivatie voor goede voornemens fluctueert
    Soms ben je er 100% van overtuigd dat je je nieuwe gedrag makkelijk kan volhouden. Je vindt het geen probleem om die koekjes te laten liggen of wat extra groente op te scheppen. En soms is het compleet het tegenovergestelde. Motivatie fluctueert nu eenmaal. Daarom is het met name belangrijk dat je intrinsiek gemotiveerd bent. Je moet het voor jezelf willen, niet voor iemand anders.

Waarom heb je überhaupt goede voornemens opgesteld? Is het omdat je met nieuw respect voor jezelf wilt zorgen? Of is het omdat je je eigenlijk niet goed genoeg voelt? Doe je het voor je (droom)partner? Weet waarom je het doet. Als het niet voor jezelf is of als je niet weet waarom je het doet, is de kans groter dat je terugvalt in je oude gewoontes.

  1. Geef je lichaam de juiste brandstof
    Je lichaam kun je zien als een besturingssysteem. Net als een computer, kun je je lichaam ‘hacken’. Door het van de juiste brandstof te voorzien, is het makkelijker om energie te vergroten en gemotiveerd te blijven om je goede voornemens vol te houden. Je darmen en je brein zijn namelijk sterk met elkaar verbonden. In principe leven er twee soorten bacteriën in je darmen die met elkaar in strijd zijn om de troon van je darmflora: de ‘slechte’ en de ‘goede’ bacteriën.

Slechte bacteriën leven op suiker, alcohol, verzadigde vetten en verwerkt voedsel. Goede bacteriën worden ondersteund door groente, onverzadigde vetten, mineralen en vitaminen. Je kunt ze ook aanvullen met probiotica, zoals kefir, zuurkool en andere gefermenteerde producten.

Hoe meer slechte bacteriën je hebt, hoe meer die je gedrag negatief beïnvloeden. Darmbacteriën hebben namelijk invloed op je hersenen én je gedrag.[2] Wanneer je meer ‘junkfood’ eet, zal je lichaam daar alsmaar om blijven vragen. Je voelt je lui, komt wellicht aan, je energiepeil gaat omlaag en daarmee je zelfbeeld. Daartegenover toont onderzoek aan dat probiotica (goede bacteriën) juist een gunstig effect hebben op je gemoedstoestand en je gezondheid.[3]

Bekijk je lichaam als een bestuursysteem of een auto. Stop er de juiste software of brandstof in en geniet van de betere prestaties.

"One day" of "day one". Zeg het maar.