Gewoon-te bus voor energie

Net zoals je niet zonder meer in elke bus stapt die langs je huis rijdt, zo hoef je ook niet aan elke gedachte, neiging en gewoonte die voorbij komt gehoor te geven.

Wat een gewoonte doet als er altijd maar één lijn bij jouw halte stopt, is dat je dus denkt dat je nooit hoeft te kijken welke bus er stopt. Maar je kan ineens in een verkeerde bus zitten als er door een wijziging in de dienstregeling ook een andere buslijn stopt.

En dat is misschien nog helemaal zo erg niet. Wie weet op wat voor bijzondere plaats je uitkomt? Maar stel dat je het daar niet naar je zin hebt, dat je daar niet heen wilt? En stel dat je toch maar gewoon de eerste de beste bus blijft pakken die op jouw halte stopt? Soms heb je dan geluk en heb je de goede bus. Maar je hebt vaker dat je de verkeerde bus te pakken hebt.

Dan is het toch heel logisch en heel helpend dat je even kijkt welke buslijn langskomt voordat je instapt? Als er een bus aankomt in de verte (neiging komt op), even pas op de plaats, ogen open en goed kijken welk nummer er op de bus staat (pauze en overweging) en dan de beslissing om je hand op te steken, de bus te laten stoppen en daadwerkelijk in te stappen. Of de keuze om dat niet te doen.

En misschien baal je wel even dat het niet jouw bus is en dat je dan nog even in de kou of in de regen staat. Maar goed.. zo is het dan. Dan heb je het misschien even koud maar beter dat, dan weer op die stomme plaats uitkomen waar je niet heen wilt.

Oh en trouwens, mocht je je een keer vergist hebben en toch verkeerd zitten, dan kun je ook de volgende halte uitstappen en teruglopen. Het zou toch raar zijn als je blijft zitten? Zo van: “ach, ik zit nu toch al verkeerd, dan rijd ik maar tot het einde aan mee, morgen is weer een dag”. De niets-meer-aan-te-doen-of-arme-ik houding.

Dus wil je je slechte gewoontes doorbreken? Stop bewust even, sta een momentje stil of neem pauze als je de neiging ervaart tot een slechte gewoonte waar je graag vanaf zou willen.

Hieronder een korte test met 7 gewoontes die invloed hebben op je energie. Zo kun je voor jezelf nagaan waar je staat. Noteer de punten (staan tussen haakjes) die bij jouw antwoord passen en bereken het totaal:

Gewoonte 1: Ik kijk ‘s avonds op een beeldscherm (TV, laptop, telefoon) totdat ik naar bed ga
Nooit (5) 1x per week (4) 2x per week (3) 3x per week (2) Meer dan 3x per week (1)

Gewoonte 2: Ik slaap 8 uur per nacht
Altijd (5) 5x per week (4) 4x per week (3) 3x per week (2) Minder dan 2x per week (1)

Gewoonte 3: Ik druk ‘s ochtends op de snooze knop en blijf nog even liggen
Nooit, ik sta direct op (5) 1x per week (4) 2x per week (3) 3x per week (2) Meer dan 3x per week (1)

Gewoonte 4: Ik begin mijn dag met fysieke oefeningen
5-7 x per week (5) 4x per week (4) 3x per week (3) 2x per week (2) Minder dan 2x per week (1)

Gewoonte 5: Ik neem ‘s ochtends een koude douche of douche koud af
5-7 x per week (5) 4x per week (4) 3x per week (3) 2x per week (2) Minder dan 2x per week (1)

Gewoonte 6: Ik begin met een gezond, voedzaam ontbijt
5- 7 x per week (5) 4x per week (4) 3x per week (3) 2x per week (2) Minder dan 2x per week (1)

Gewoonte 7: Ik doe mijn belangrijke taken als eerste
Altijd (5) Meestal (4) Soms (3) Zelden (2) Nooit (1)

Betekenis van de score:
28 - 35 punten: top. Jij gaat goed met je energie om. Hoogstwaarschijnlijk voel je je ook bijzonder goed.
16 - 27 punten: Je zit nog (net) goed, maar kunt nog wel een aantal verbeteringen aanbrengen, zodat je gaat bruisen van energie.
5 - 15 punten: oeps, hier is werk aan de winkel. Maar je hebt hierboven het verhaal van de buslijn goed gelezen, dus buig je je slechte gewoontes om in goede en is je energie zo weer op niveau.

Pak weloverwogen de goede bus en maak van bovenstaande 7 gewoontes gewoon een gewoonte.

Energie je nu wel!