Corona aanpak: de vlieg of de mesthoop

We zien vliegen en ook andere parasieten op een mesthoop . Sommige van deze parasieten zijn mogelijk gevaarlijk en in staat om ziekte te veroorzaken onder gunstige omstandigheden. Als we echter de mesthoop verwijderen, dan verdwijnen de parasieten tegelijkertijd.

Wat denk je wat slimmer is: ziekte bestrijden door de vliegen proberen dood te slaan of de mesthoop verwijderen?

Even terug in de tijd:

Ene Louis Pasteur meldde op zijn sterfbed:
"Claude Bernard had gelijk, het virus is niets, de interne omgeving is alles".

Het verhaal:

Over de bestrijding van virussen doen al heel lang twee tegenstrijdige theorieën de ronde. En beide kampen hadden veel data verzameld om hun theorie te staven. Globaal gezegd is de theorie van Pasteur dat virussen ziekten veroorzaken en dat met de bestrijding van het virus de ziekte verdwijnt.

Tegelijkertijd was er in Frankrijk nog een theorie, die van Bernard. Deze theorie zegt dat er altijd virussen zijn maar dat in een gezond binnenklimaat deze nagenoeg geen kans krijgen om kwaad te doen of een ziekte te ontwikkelen. Pas als het interne systeem verzwakt of vervuild is, krijgt het virus een kans. Pasteur zou onvoldoende wetenschappelijk bewijs hebben gehad om zijn theorie te staven. De bovenstaande quote zou Pasteur dus op zijn sterfbed hebben gebruikt en daarmee zijn eigen theorie ongeldig hebben verklaard.

Als we meer stil zouden staan bij de gezondheid van ons hele (immuun)systeem, dan zouden virussen minder tot geen kans krijgen. Het gezond houden van ons interne leefmilieu zal het virus weinig tot geen kans geven om toe te slaan.

In termen van ziekte-beheersing gaat het eigenlijk om de vragen: moeten we ons richten op het beteugelen van het (Corona) virus (bestrijden, uitroeien of eradicatie), moeten we de overdracht van organisme tot organisme remmen (isolatie, afscherming) of op het gezond maken van de (interne) omgeving, waarbij Corona wellicht aanwezig blijft, maar zich niet meer explosief ontwikkelen kan?

De hele wereld heeft het echter op dit moment over het voorkomen van besmetting met Corona (kroontje vanwege de tentakels) en niet over de conditie van ons klittenband waar het kroontje zich op vastgrijpt (ons geniale immuunsysteem). Niemand heeft het dus over hoe we dat klittenband sterk, met dik gezond slijmvlies kunnen bekleden zodat het Kroontje geen schijn van kans heeft zich vast te klitten en ons ziek te maken. Immers, is het klittenband ongezond, dun en stroef dan grijpt het virus zich stevig vast en doet het als parasiet zijn vernietigende werk.

We tonen nu volgens mij vluchtgedrag; geen vechtgedrag. We spelen te veel de lafaard, niet de held. We zien het zelfde fenomeen ontstaan als bij "mijn lokale voetbalclub FC Twente": de angst om te verliezen is groter dan de wil om te winnen.

De natuur praat terug! Ik had een tijd geleden een boertje uit Deurningen in behandeling en die vertelde eigenlijk precies wat ik hier bedoel. Hij zei dat als hij teveel kippen te dicht op elkaar propt, de hygiëne te wensen over laat, de kippen slecht voor zichzelf gaan zorgen en er dan ziektes uitbreken en de kippen ziek worden.

De natuur praat terug, test ons en selecteert; ons hele leven lang. Het werpt constant barricades op. Het leven is nou eenmaal niet altijd een ponykamp. Een scheiding, belastingbrieven, ruzies, sterfgeval van een dierbare, Iast van je rug of nek, een burn-out, Corona....De natuur selecteert hiermee de meest gezonde, competente, de meest weerbare; degenen die zich dus het best aan hun omgeving en omstandigheden aanpassen. Zonder wrijving, geen glans! zie ook deze blog en dit verhaal

Je kunt niet groeien zonder te knoeien.

De aanpak voor Corona in mijn ogen? Terwijl de anderen deze test proberen te doorstaan door zoveel mogelijk toiletpapier te kopen (so-ie-so handig bij angst), is mijn advies: laat Corona een poepie ruiken en gebruik deze periode om te werken aan je weerbaarheid. "Vecht": creëer klittenband als wedstrijdmateriaal en versla die Kroontjes:

• Leef een gebalanceerde leefstijl (gezonde voeding, train en beweeg, veel rust en ontspanning, rook niet en slaap goed)
• Ga 2 uur per dag naar buiten de natuur in (natuurlijke vit D3)
• Start 's morgens met koud douchen
• 0,25 centiliter water drinken per kg lichaamsgewicht per dag
• Vitamine C : 3000 Mg of meer per dag
• Vitamine D3 : 2000 IE (50mcg)
• Goede visolie (omega 3)
• Magnesium: 400 mg per dag
• Zink : 20 mg per dag

Natuurlijk is de kans aanwezig dat je als sterk, gezond "klittenbandhouder" ziek wordt. Maar de kans op snelle genezing is extreem hoog. En dat is ook de natuur! Het lichaam gaat namelijk zelf antistoffen produceren zodat je daarna gewapend bent voor nog meer onheil. Je komt er dus weer sterker uit.

Zet 'm op, ik wens je een grote, dikke Thymus.