De film van Wilm
Je ziet soms een film die je dagen, soms wel maanden en jaren bijblijft.
Zeker als je er ook nog heel veel wijze levenslessen uit kan halen. Deze wil ik daarom graag met jullie delen.
De film uit 2011 is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van (het ontstaan van) een bijzondere vriendschap tussen een zwaar gehandicapte blanke rijke man (Philippe) die aan een rolstoel gekluisterd zit en een zwarte jongeman (Driss) die net uit de gevangenis komt, in de buitenwijken van Parijs woont maar thuis niet meer welkom is. Philippe zoekt iemand die hem volledig kan verzorgen. Driss solliciteert in eerste instantie op die functie alleen maar om een handtekening te krijgen zodat hij dan kan laten zien dat hij moeite heeft gedaan om aan een baan te komen en op deze manier zijn uitkering kan behouden. Er is een wereld van verschil tussen die twee. Ze lijken beiden, voor elkaar, onaanraakbaar (Les enthouchables).
Het verhaal laat zien dat ongeacht je afkomst of opvoeding, of je nu arm of rijk bent, het altijd mogelijk is iets van je leven te maken. Vriendschap blijkt hierbij een sterk medicijn. Door humor, eerlijkheid en verschillen van elkaar te accepteren is het mogelijk een hechte warme band op te bouwen met anderen die op het eerste gezicht zo "onaanraakbaar" leken. Door dingen gewoon te gaan doen (waar heb ik die term eerder gehoord), uitgaan van je eigen unieke talenten, authentiek te zijn en je niet te laten leiden door wat anderen er van vinden, kun je het leven creëren dat jij graag wilt.
Mijn spreekwoordelijke tenen krommen altijd een beetje als ik een veel gehoorde uitspraak hoor die luidt: "ja, als je voor een dubbeltje geboren bent, zul je nooit een kwartje worden". Wat denk je als je dit al constant heb moeten horen tijdens je opvoeding van je vader?! Je zou het nog bijna nog gaan geloven ook nog....
Als straks bij de finale van de Champions Leaque tussen Ajax en Barcelona op 1 juni aanstaande, het Wanda Metropolitano stadion in Madrid vol zit met 67.829 toeschouwers op de tribune, het aankomt op strafschoppen en Klaas Jan Huntelaar een strafschop moet nemen waarbij, als hij hem erin schiet, Ajax met de gouden bokaal en titel als beste voetbalploeg van Europa terug keert naar Amsterdam, vlak voor het nemen van de beslissende penalty zou denken:"ooooohh als ik nu maar niet mis schiet"......zou de bal het net dan wel raken?
Laat je niet leiden door onvermogende gedachtes en belemmerende overtuigingen die voortkomen uit bijvoorbeeld je opvoeding, je oom, je leraar of je omgeving. En er zijn er veel hoor: "Dat kun je niet", "dat is toch niks voor jou", "dat is voor jou toch niet haalbaar", "dat past helemaal niet bij jou" etc. Je zult er vast nog wel meer kunnen opnoemen.
Wanneer je als kind regelmatig hoort dat je ‘dom bent’, ‘lelijk’ of ‘te druk’ bent, worden deze uitspraken opgeslagen in het geheugen, op je harde schijf. Tegen de tijd dat je volwassen bent, zit het onderbewuste boordevol informatie, uiteenlopend van mooie tot minder mooie informatie, dit zijn onze overtuigingen. Ze zitten dus diep geworteld in ons systeem.
Maar let op: hoe vaak heb je jezelf dingen horen zeggen als; "ik kan dit niet", "ik ben slecht in dit soort dingen" of "ik moet eigenlijk eens leren om"........Het zijn overtuigingen die we ons zelf aanpraten en we herhalend denken totdat ze onbewust "waarheid" worden.
Overtuigingen zijn niets anders dan een innerlijke presentatie die het gedrag regeert. Onbewuste overtuigingen bepalen het grootste deel van ons gedrag. Maar zijn ze vermogend; of te wel: helpen deze overtuigingen of belemmeren ze ons?
Zou Driss, als hij zich echt wat aantrok van zijn verleden en omgeving, deze baan hebben aangenomen?