Bal-ans

Wat doe jij vandaag om balans te houden?

Leef je om te werken of werk je om te leven? Ben jij je bewust hoeveel uren je steekt in werk en prive? Heb je enig idee waar de balans tussen beide is gebleven? En beter nog: weet je hoe je de balans kunt aanbrengen en vasthouden?

Eigenlijk als je goed kijkt naar ons systeem is het (Sylvia) kristel clear:

Uit balans? Dat betekent wimpliciet:

Ziek? Er zijn te veel bacteriën bij te weinig weerstand
Geblesseerd? De belasting was hoger dan de belastbaarheid
Klachten van het bewegingsapparaat? Ook hier is de belasting hoger dan het lichaam op dat moment aankan
Overspannen/stress? Te veel spanning bij te weinig ontspanning
Overgewicht? Te veel calorieën er in, te weinig verbrand

Spanning, onzekerheid en een gevoel van druk. Het wordt vaak gezien als stress. Een combinatie van te hoge verwachtingen en verplichtingen in combinatie met weinig steun vanuit de omgeving. Een uitdaging als je er beter van gaat presteren, maar een bedreiging als je lichamelijke klachten ervaart.

In onze huidige maatschappij waarin hoge eisen aan ons worden gesteld, we continue 24/7 "aan" staan en we blootgesteld worden aan allerlei invloeden van buiten af, is het zaak om goed je balans te houden.

Balanceren is een kunst!

Welke bordjes moet jij allemaal omhoog houden? Welke bordjes zijn er voor je en wat voor (rapport)cijfer geef je aan elk bordje?

Je hebt bijvoorbeeld het bordje "relatie". Vraag je eens af: welk cijfer geef je aan je relatie? Waarom heb je überhaupt een relatie? Hoeveel energie en tijd stop je hierin? Overweeg dit ook eens voor bijvoorbeeld de bordjes: "werk, financiën , gezin, gezondheid, carrière" of simpelweg je "work-life-balance". Kies je bordjes zorgvuldig. Liggen ze in lijn met jouw doel(en)? Krijg jij er energie van of zijn het energie vampiers? Zwengel op tijd aan je bordjes en prop ze vol met 9-en en 10-en!

Ik heb voor mezelf de 8-8-8 "leef-wijze(r)"; 8 uur besteed ik tijd aan mijn werk: patiënten, coach-klanten en duurzame inzetbaarheid bij bedrijven. 8 Uur besteed ik aan slaap en 8 uur is gereserveerd voor "zingeving aan mijn eigen leven". Hierbij moet je denken aan: volle bak energie aan mijn relatie (mien kuikentjuh), tijd voor de kids, werken aan mijn eigen gezondheid (o.a. trainen en ontspannen), persoonlijke groei (dat ik morgen weer meer weet dan vandaag en een betere versie van mezelf word) en indiaantje spelen....

Je kunt volgens mij simpelweg maar 4-5 bordjes draaiend in de lucht houden. Stop daar je energie in om balans te houden.

Luister naar signalen van je lichaam; het lichaam praat terug!

.....Je raast de hele dag constant met 180 km per uur over de snelweg van hier naar daar. Op een gegeven moment gaat er een rood lampje branden op je dashboard. Je stopt op de eerste de beste "P", draait het lampje eruit en gooit het uit het raam. Als een gek scheur je door naar de volgende bestemming... probleem opgelost?

.....Je rijdt de hele weg in de eerste versnelling, natuurlijk kom je (ook) op je bestemming aan, maar is dit wel zo goed voor je motor? Hoe lang houdt "hij" (jij) dat vol?

Ik wil ook meer balans! Klik hier.